Lääkkeellä tarkoitetaan ainetta, jonka tarkoituksena on parantaa, lievittää tai ehkäistä sairautta tai sen oireita. Itsehoitolääke on lääke, joka on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Usein itsehoitolääkkeet sisältävät aivan samoja lääkeaineita kuin reseptilääkkeet, mutta pienemmässä pakkauksessa. Lääke vaikuttaa elimistöön voimakkaasti. Lääke on turvallinen vain oikein valittuna ja oikealla annoksella.

Sairauden parantaminen, lievittäminen tai ehkäiseminen edellyttää sairauden tunnistamista ja oikean hoitovaihtoehdon valintaa. Yleensä tämän valinnan tekee lääkäri, mutta tiettyjä lieviä oireita voidaan hoitaa apteekin avulla. Suomessa on kattava itsehoitolääkevalikoima, jota viranomaiset ovat voineet laajentaa luottaen siihen, että kansalaiset saavat apteekista oikeita neuvoja lääkkeen oikeaa ja turvallista käyttöä varten.

Kuume ja lievät kiputilat ovat tyypillisiä itsehoitovaivoja, koska niiden oireet on helppo tunnistaa ja apteekista saa itselleen sopivan lääkkeen. Mutta tutkimusten mukaan oireiden tunnistaminen menee usein pieleenkin. Klassinen esimerkki on närästykseksi uskotut sydäninfarktioireet. Apteekkeihin tilataan useamman kerran vuodessa ambulanssi kiidättämään itsehoitolääkeasiakas sairaalaan. Monesti asiakas palaa apteekkiin kiittämään avusta.

Valinnanvaikeus

Itsehoitolääkkeet ovat pitkälti samoja lääkeaineita kuin reseptilääkkeet, joten on niillä myös samat yhteisvaikutus- ja haittariskit. Perusterveelle aikuiselle sopivan lääkkeen valinta on melko helppoa, mutta terveet aikuiset eivät juuri lääkkeitä tarvitse. Apteekkien suurin asiakaskunta on ikääntynyttä ja monilääkittyä, ja heille jo turvallisen kipulääkkeen valinta voi olla haastavaa.

Jos nämä lääkkeen käyttäjät ohjattaisiin kauppaan ostamaan itsehoitolääkkeitä, nousee riski väärän lääkevalinnan aiheuttamasta haitasta. Suomen myydyin kipulääke altistaa vakavalle verenvuodolle. Riskit ja haittojen vakavuus kasvaa iän, muiden sairauksien ja heikon yleiskunnon myötä. Suomessa kuolee jo nykyään 200-300 ihmistä vuosittain tulehduskipulääkkeiden haittoihin.

Kaikkien itsehoitolääkkeiden turvallisuusprofiili ei ole näin jyrkkä, mutta riskejä lääkkeiden käyttöön liittyy aina. Mielikuva, jossa lääke sekoittuu päivittäistavaraan, on vaarallinen, sillä se johtaa helposti turhaan lääkintään. Ruotsissa parasetamolimyrkytykset lisääntyivät, kun parasetamolia myytiin kaupoissa. Turvallisuussyistä parasetamolilääkkeet palautettiin apteekkeihin.

Apteekki tarjoaa jokaiselle lääkettä tarvitsevalle asiakkaalle itsehoitoa ja lääkkeen käyttöä tukevaa neuvontaa, niin kivijalassa kuin verkossakin. Me apteekissa kartoitamme asiakkaiden oireet, varmistumme lääkkeiden oikeasta käytöstä ja annamme ohjeita myös lääkkeettömään itsehoitoon. Ja tarvittaessa ohjaamme asiakkaan lääkäriin. Apteekki on ainoa terveydenhuollon palvelu, johon pääsee maksutta, ilman ajanvarausta ja jonottamatta.

Onko johdonmukaista, että terveiden ihmisten tulisi saada ostaa lääkkeitä nykyistä helpommin, jos se johtaa siihen, että sairaiden ihmisten on entistä vaikeampi löytää apua turvallisen lääkehoidon tueksi?