Sammio
Kaupallinen yhteistyö

Kaupunkilainen, tekosi ratkaisevat – olet kestävän kehityksen ytimessä

Yli 70 prosenttia suomalaisista ihmisistä asuu kaupungeissa. Koko maapallon väestöstä kaupunkilaisia on noin puolet. Kun kuluu 50 vuotta, jopa 85 prosenttia bruttokansantuotteesta tehdään kaupungeissa.

Kaupungit siis elävät, sykkivät ja – kasvavat. Mitä tämä tarkoittaa luonnonvarojen kulutuksen näkökulmasta? On selvää, että kertakäyttötalous on tullut tiensä päähän ilmastonmuutoksen, väestönkasvun ja hupenevien resurssien maailmassa. Materiaalien hukkaa on vähennettävä ja talouden on muututtava resurssiviisaammaksi. Kiertotalous, jossa tavoitteena on pitää raaka-aineiden sisältämä arvo kierrossa mahdollisimman pitkään, tarjoaa yhden ratkaisun tähän ekologiseen ja tulevaisuudessa myös taloudelliseen kriisiin.

Suomessa kiertotaloudelle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet. Vuoteen 2025 mennessä meidän tulisi olla bio- ja kiertotalouden sekä puhtaiden ratkaisujen globaali edelläkävijä. Riippumatta kansallisen tason päätöksistä ja toimista ratkaisevaa on, mitä kaupunkilaiset valitsevat ja päättävät tehdä.

Kaupunkien roolia kiertotalouden edistäjinä tuleekin vauhdittaa. Esimerkiksi yhdyskuntarakenteen tiivistäminen ja olemassa olevan infran tehokas hyödyntäminen luovat hyvät edellytykset kiertotalouden edistämiselle. Tiivis kaupunkirakenne ja lyhyet etäisyydet mahdollistavat materiaalien tehokkaan hyödyntämisen, resurssitehokkaan logistiikan sekä palveluiden saavutettavuuden. Sykkivä ja elinvoimainen kaupunki on erinomainen alusta kiertotalouden eri liiketoimintamalleille, kuten jakamistaloudelle. Jakamistalous pitää sisällään niin yhteiskäyttöautot kuin hävikkiruuan hyödyntämisen.

Kaupungit kilpailuttavat vuosittain valtavan määrän rakennushankkeiden suunnittelua ja toteutusta. Resurssiviisaan maamassojen hallinnan ansiosta esimerkiksi Helsingin kaupunki on säästänyt vuosina 2014–2017 kaikkiaan noin 32 miljoonaa euroa, 4,5 miljoonaa litraa polttoainetta ja 11 311 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Samaan aikaan on kehitetty kaupungin toimintamalleja ja uusia rakentamisen kiertotalousratkaisuja.

Monet kaupungit päivittävät parhaillaan tulevaisuuden suuntaviivojaan. Vaikuttavin muutos saadaan aikaan vain, jos kiertotalous onnistutaan sisällyttämään johdonmukaisesti kaikkeen ihmisten tekemiseen. Kiertotalouden mukainen elämä tuleekin tehdä kaupunkiympäristössä näkyväksi, jotta asukkaat ja yritykset tietävät mahdollisuutensa vaikuttaa. Kun kiertotalousajattelu aloitetaan jo kouluissa, siitä tulee tapa toimia.

Jorma Lammila
Projektijohtaja, kiertotalous
Ramboll

Ramboll on johtava kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys. Säätiöomisteisessa yhtiössämme työskentelee 13 000 eri alojen ammattilaista globaalisti. Lue lisää www.ramboll.fi

comments powered by Disqus KommentoiNäytä keskustelu