Sammio

Pääekonomisti, Säästöpankkiryhmä

Timo Vesala toimi Säästöpankkiryhmän pääekonomistina toukokuuhun 2019 asti.

Jälkitreidaajan sijoituskevät

Kaikki sijoittajat, isot ja pienet, sortuvat joskus ”jälkitreidaukseen” eli sijoittajan jälkiviisasteluun. Jälkitreidaaja analysoi, mitä missäkin markkinatilanteessa olisi kannattanut tehdä ja miksi tämän kaiken olisi loppujen lopuksi pitänyt olla ennalta-arvattavaa. Jälkitreidauksessa on kyse menetetyistä mahdollisuuksista eikä niiden jankkaamisesta ole sanottavasti hyötyä.

Lue lisää

Eläkepommi - ei kertajysäys vaan vuosikymmenten järistys

Suomalainen hyvinvointivaltio rakennettiin vuosikymmeninä, jolloin parhaassa työiässä olevien osuus väestöstä oli korkea, kansan koulutustaso parani kohisten ja BKT kasvoi taantuma-ajatkin huomioiden mukavaa kolmen prosentin vuosivauhtia. 2000-luvun Suomi on valitettavasti siirtynyt kovin erilaiseen todellisuuteen: väestö ikääntyy, koulutustaso ei enää nouse ja talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaali on valahtanut prosentin, puolentoista hujak

Lue lisää

Indeksisijoittamisen järki ja tunteet

Kokemuksesta tiedän, että tunteet kannattaa pitää visusti erossa sijoittamisesta. Nyt teen kuitenkin poikkeuksen, koska käsittelen indeksisijoittamista ja se herättää minussa monenlaisia tunteita.

Lue lisää

Työllisyysloikka ilahduttaa - niitä tarvitaan lisää

Työllisyyden kasvu jatkui viime vuonna erittäin hyvänä. Työmarkkinoiden näinkin vahva myötätuuli oli positiivisuudessaan melkoinen yllätys:

Lue lisää

Markkinaepävarmuus ei ole hyvä syy lykätä sijoittamisen aloittamista

2018 oli huono sijoitusvuosi, oikein mikään ei tuottanut. Osakemarkkinoiden poikkeuksellinen luisu yhdistettynä hidastuvaan kasvuun ja USA:n kiristyvään rahapolitiikkaan on saanut monet ennakoimaan jo pidempää karhumarkkinaa eli laskutrendiä. Twitterissä on jopa varoiteltu, että nyt on harvinaisen huono hetki aloittaa sijoittaminen.

Lue lisää

Asuntomarkkinoilla edessä sulatteluvaihe

Asuinrakentaminen on viime vuosina ollut yksi keskeisistä Suomen talouskasvun ajureista. Tänä vuonna valmistuu ennätysmäärä asuntoja. Tuuli on kuitenkin kääntymässä ja rakentamisen suhdannenäkymä on selvästi jäähtynyt. Rakennuslupien ja -aloitusten määrät ovat jo laskussa ja asuntotuotannon volyymi seuraa pian perässä.

Lue lisää

Suomalaisilla paksu 98 miljardin rahapuskuri – mitä se tarkoittaa käytännössä?

Suomalaisilla kotitalouksilla on käteisenä rahana ja talletuksina yhteensä lähes 98 miljardia euroa, kerrotaan Tilastokeskuksen Findikaattori-sivustolla. Se on yli 2,5 kertaa enemmän kuin suomalaisten omistukset pörssiosakkeissa ja neljä kertaa enemmän kuin omistukset sijoitusrahastoissa.

Lue lisää

Vauhtia kasvuyrityksiin - vahvistuvatko Suomen yritysrakenteen keskivartalolihakset?

Tätä blogia kirjoittaessani Suomessa vietetään Yrittäjän päivää. Siksi tahdon aloittaa blogini toivottamalla onnea ja menestystä kaikille Suomen yrittäjille! Yrityksillä on keskeinen rooli suomalaisen hyvinvoinnin synnyttämisessä. Tarvitaan yksilötason luovuutta ja riskinottoa, jotta työtä ja pääomaa saadaan yhdisteltyä uutta lisäarvoa tuottavalla tavalla.

Lue lisää

Miksi arvopaperisijoittaminen leimautuu yhä pelailuksi?

Varallisuuden kartuttamisesta on viime vuosina tullut aiempaa arkipäiväisempi puheenaihe. Se on hyvä, koska huomion kiinnittäminen omaan talouteen on positiivinen asia. Myös näkökulma aiheeseen on muuttunut. Ennen puhuttiin enemmän säästämisestä pahan päivän varalle. Nykyisin riskeihin varautumisen ohella varallisuus nähdään myös mahdollisuutena toteuttaa omaa tahtoa - jos on säästöjä, on helpompi tarttua toimeen ja tehdä unelmasta totta.

Lue lisää
Ladataan…